Iratkozzon fel hírlevelünkre!Lamberg-kastély Kulturális Központ - Mór

A hónap műtárgya 2018. február

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Bordás kereplő

 

A kereplő fából készült idiofon hangszer. Sokféle változatát két csoportra osztjuk:

1.     kalapácsos kereplők: A kalapácsos kereplő egyik alapformája az, amit a r.k. templomokban nagyböjt idején a templomi harangok helyett használnak: kb. 25x14 cm nagyságú deszkalapra szerelt, tengelyen előre-hátra lendülő fakalapácsok (1–4 db), amelyek működtetés közben a deszka lapját verik. Vadriasztásra (kártékony madarak ellen) a kalapácsos kereplőknek olyan változatát használják, amelyet (póznára vagy épületre szerelve) szélkerék segítségével az áramló levegő működtet. A fakalapácsokat a szélkerék tengelyére rászerelik, s azok a tengely forgása közben a függőleges verődeszkához ütődnek. Fakalapács helyett egyszerű fa- vagy fémfityegők – „kölykök” – is lehetnek spárgával a kereplő tengelyére kötözve.

2.     bordás kereplők. A bordás kereplőn a hangkeltés úgy történik, hogy keretre szerelt ruganyos fanyelv szabad vége fogaskerék szerűen faragott (bordázott) forgó tengelyen csapódik egyik fokról a másikra. Legáltalánosabb formája kifeszített nyeles zászlóhoz hasonlít. Ennek legkisebb változatait a nép között gyermekjátékként használják, a nagyobbakat állatok terelésére és vadriasztásra, egyebek közt szőlőéréskor seregélyek és a varjak riasztására. A bordás kereplőt a nagyböjt utolsó három napján az egyház rituális célra is használja, illetve jellemző zajkeltő eszköz farsang farkán, a különböző alakoskodó mulatságokon, álarcos-maszkos felvonulásokkor, népünnepélyeken, pl. mohácsi busójárás, kiszézés, mohai tikverőzés, stb.

 

A kereplő név változatai: kerepelő, kerepélő, kereplyő, kereplye, kerepü, kerep, kelep, cserregő, csergető, csörgete, pörgető, repegető, röhögő, rühencs.

Méretében és szerkezetében igen csak változatos. A kisebb 18-20 cm, hosszúságútól egészen a két kezes 90 cm hosszúságig terjed.

 

 

Gyűjteményünkben található ez a bordás kereplő, Gáspár László ösküi lakos ajándékozásának köszönhetően, amely a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájház kiállításában tekinthető meg.


Tetszett? Ossza meg másokkal is!
Eseménynaptár

« 2018 február »
KeSzCsSzVa
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Keresés

Kapcsolat

Lamberg-kastély Kulturális Központ
8060 Mór, Szent István tér 5.

Radó Antal Könyvtár: 
Telefon/fax: 22/407-138
konyvtar@lambergkastely.hu

Művelődésszervezés: 
Telefon/fax: 06/22/407-255
lambergkastely@
lambergkastely.hu

Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás, Múzeumi bolt 
Telefon: 06/30/481-5784
viola.andrea@lambergkastely.hu

Ajánló