Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2019. május

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás májusi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Móri sváb férfi népviselet

Vegyük szemügyre egy kicsit közelebbről a móri svábok viseletét, májusban a móri sváb férfi viseletet választottuk a hónap műtárgyának.

A hétköznapi férfi viselet, ami ingből és nadrágból állt, kékfestő anyagú volt. A bőszárú nadrághoz hagyományos szabású férfi inget hordtak, lábukon mezítlábra – legtöbbször fekete bőrből készült – papucsot viseltek.

A férfiak ünnepi öltözéke fekete szövetből készült csizmanadrág, ugyanolyan anyagú, kihajtós gallérú, duplasoros gombolással és szivarzsebbel díszített kabát, hozzávaló selyemhátú mellény, ami alatt ünnepi – fehér vászonból varrt, elöl végig gombolt – inget hordtak. Lábukon fekete bőr, keményszárú csizma, fejükön fekete, széles karimás posztó kalap volt.

A műtárgyakat a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájházában tekinthetik meg a látogatók. A népviseletek Czink Antalné tatabányai lakos felajánlására kerültek gyűjteményünkbe.

Májushoz kapcsolódó móri sváb szólások:

Május 12-14: Szervác, Pongrác, Bonifác a három fagyosszent napja. A népi megfigyelés szerint e napok környékén mindig hidegre fordult az idő, gyakran annyira, hogy a jónak mutatkozó termést is tönkretette. A fagyosszentek minden évben komoly veszélyt jelentettek.

Mivel Móron legtöbbször északról, Aka felől jöttek a viharfelhők, ezért a móriak gyakran mondták, hogy „az akaiak már megint nyitva felejtették a kertkaput” – „Die akaer haben schon wieder ihre Gartentür offen gelassen.”

Ezért aztán az időjárást megfigyelve, sok ezzel kapcsolatos szólás keletkezett:

„Pongrác és Orbán eső nélkül nagy boráldást jelent” – „Pankraz und Urban ohne Regen, folgt ein grosses Weinsegen.”

„Pongrác, Szervác, Bonifác – ezekre a napokra figyelni kell. Ha eső nélkül telnek el, akkor az nagy áldást hoz a borra.” – „Pankratius, Servatius, Bonifatius, der Gartner sie beachten muss. Gehen sie vorüber ohne Regen dem Wein brigt es grosses Segen.”

A májusi időjárást az egész évi termés szempontjából is figyelték, mert a bőséges csapadék jó évet ígért. Májusi eső aranyat ér, tartja a magyar szólás és más szavakkal, de ugyanezt jelentik a móri svábok mondásai is:

„A májusi eső megadja az egész évi kenyeret és szénát.” – „Regen im Mai, gibt für das ganze Jahr Brot und Heu.”

„Nedves május megtölti a parasztok pajtáját és hordóját.” – „Mail kitel und nass, füllt den Bauern Scheune und Fass.”