Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2019. január

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás januári műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

Paplan, párna - tollfosztás


A vízkereszt után kezdődő farsangi időszak kedves elfoglaltsága volt a tollfosztás (Fedenschleissen).

A disznóhoz hasonlóan libát, kacsát szinte minden móri háznál tartottak, nemcsak a húsa miatt, hanem a nagy becsben tartott tolla miatt is. Ebből készítették a hozomány fontos részét képező párnákat és dunyhákat a férjhez menő lányok részére.

A tollfosztás a lányok, asszonyok kellemes téli elfoglaltsága volt. A hosszú estéken összegyűltek egy-egy családnál. A munkát legtöbbször a konyhában végezték, mert annak a takarítása könnyebb volt. Körbeülték a nagy konyhaasztalt, annak közepére kiborították a tollat. Ebből mindenki vett egy marékra valót, egyenként lehúzta a finom pihét, amit kis csomóba maga elé tett. Amikor már összegyűlt egy jó kupac pihe, akkor egy ötliteres befőttes üvegbe, onnan pedig a párnahuzatba tették.

Néha a házas emberek is elkísérték az asszonyukat és amíg a nők dolgoztak, addig ők a szobában beszélgettek, iszogattak, kártyáztak, gyakran bekapcsolódtak a nők énekébe.

Az utolsó alkalomra, amikor már várható volt, hogy befejezik a munkát, a háziasszony felkészült, hogy megvendégelje a többieket. Ez volt az ún. áldomás, vagy tollasbál (Fedenpai). Ilyenkor legtöbbször fűszeres forralt bor és hájas sütemények, valamint a legkedveltebb móri sütemény, a bormártogatós kvircedli került az asztalra.

A műtárgyakat a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájházában tekinthetik meg a látogatók.