Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2017. szeptember

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.
 

Barokk étkezőasztal

 

 

A kb. 1575-től 1770-ig tartó barokk a reneszánsz után következő  korstílus. Elsősorban a bonyolult minták használata, a monumentalitás és a gazdag díszítés jellemző rá. A barokk eszmei hátterét egyértelműen a katolikus egyház által indított ellenreformáció adta, melynek fő célja a reformáció következtében elveszített hívek visszaszerzése, illetve híveinek hitükben való megerősítése volt. Ennek érdekében a barokk gyakran élt a már-már mértéktelennek tűnő túlzások eszközével: így születtek meg a zsúfoltan és terhesen díszített barokk templomok, melyek a katolikus vallás fenségét bizonyították. A katolikus templomépítészet hatására, illetve mintájára születnek meg a világi építészet kastélyai, melyek a hatalmas belső és külső terekkel nemcsak a felsőbb rétegek igényeit elégíti ki, hanem gazdagságukat is hirdetik.  

A barokk Magyarországnak is meghatározó stílusa volt  a török hódoltság után, templom- és kastélyépítészetben egyaránt. Az 1762 és 1766 között késő barokk stílusban épült móri Lamberg-kastély az egyik kis gyöngyszeme az ország e korszakának. A kastélyt Fellner Jakab tervezte az osztrák származású gróf Lamberg Ferenc Antal számára. Az épület 1766-tól hosszú ideig az építtető Lamberg család rezidenciája volt, előbb nyári lakként, majd, az épület téliesítését követően, már állandó lakóhelyként szolgált. 1850-ben a gróf Lamberg Ernesztina és gróf Szécsen Antal közötti házasság révén a Szécsen család is belépett a tulajdonosok sorába. Utolsó, tragikus sorsú főúri birtokosai temerini Szécsen Miklós gróf és felesége, rédei Eszterházy Alice grófnő voltak. Őket 1945. március 18-án a Mórt elfoglaló Vörös Hadsereg katonái végezték ki. Haláluk után a kastélyt kirabolták, a bútorokat, a műkincseket és minden egyéb használati tárgyat széthurcolták. A háború után az épületben szociális otthont és óvodát működtettek, illetve szociális lakásokat alakítottak ki.

. A képen látható bécsi barokk stílusú étkezőasztal feltehetően a kastélyban működő szociális otthon Gántra történő költöztetése során tűnt el eredeti helyéről, melyet aztán 1979-ben visszaajándékoztak a móri Lamberg-kastély számára. Az 1600-as évektől megjelenő első, karcsú kivitelű barokk bútorok is a korra jellemző fényűzést tükrözték. E stílus bútorai között van ugyan egyszerűbb, minden faragott dísz és esztergályozott munka nélküli darab, de, ahogy ez az asztal is jól mutatja, jellemzőbb a magas fényű sellakpolitúrral kezelt felületű, művészi faragványokkal vagy intarziával díszített, ívelt, lágy formai kialakításokkal és erőteljesen párkányzatokkal tagozott főúri bútor.

A gyönyörűen megmunkált, több mint 200 éves barokk étkezőasztalt a Lamberg-kastély Kulturális Központ restaurált barokk szobájában tekinthetik meg a látogatók.

Forrás:

1.      Nádori Attila (szerk.): Művészeti stílusok – Britannica Hungarica kisenciklopédia. Kossuth Kiadó, 2015.

2.      Igaz Rita: A barokk Magyarországon, Corvina Kiadó 2007.

3.      Lamberg-kastély Kulturális Központ összeállítása: A móri Lamberg-kastély története 


Tetszett? Ossza meg másokkal is!