Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2020. január

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás januári műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Asztali óra
 

Az óra az idő mérésének eszköze.

Időmérésünk ősidők óta a csillagászati jelenségekhez igazodott. A kezdeti időkben a Nap látszólagos járását figyelve alkották meg a napórát. A társadalom fejlődésével a városi élet, a közigazgatás az igazságszolgáltatás, az üzleti élet, és sok más feladat megkívánta az időmérés kifejlesztését. A napot – általában – 24 órára, az órát 60 percre, a percet 60 másodpercre osztották. Kialakultak az éjszaka is használható órák. A középkori városokban a toronyórák ütései jelezték az idő múlását. A legújabb korig a mechanikus szerkezetű óra jelezte az időt. Napjainkban a villamos-, a kvarc-, és az atomórák az időmérést nagyon pontossá tették. Az elmúlt években az interneten keresztül is lehetséges a pontos idő szolgáltatás. A tudósok kimutatták, hogy a Föld forgásideje változik. Ezért a pontos nap és óra hosszát újból meg kellett határozni atomfizikai alapon. A tudomány és a kézművesség fejlesztette az órát időmérő eszközzé.

Az órák felosztása több szempontból lehetséges.

Helyük szerint lehetnek: Helyhez kötöttek (toronyórák) és mozgathatóak (zsebórák),

Szerkezetük szerint készülnek: külső anyagok hatásait felhasználók, (például homokot, vizet, tüzet), mechanikusak, elektromosak,

Kijelzésük szerint: analógok, digitálisak,

Hasznosságuk szerint: dísztárgyak (zenélőórák), tudományosak (planetáriumok, atomórák), helymeghatározáshoz szükségesek (kronométerek),

Különlegesek (speciálisak: stopperek, parkolóórák).

A Western Clock Manufacturing Company 1908-ban szabadalmat kapott a "Big Ben" ébresztőóra mozgatására. Ennek a mozgásnak egy "harangláb" felépítése van, ami azt jelenti, hogy a csengő mechanizmus szerves része az óra tokjának. A társaság először 1909-ben hozta forgalomba a Big Ben-t. A cég nevét 1912-ben rövidítették a "Western Clock Company" -ra. 1910-ben a Big Ben lett az első országosan hirdetett ébresztőóra, amelynek hirdetései a Saturday Saturday Post postafiókba kerültek .

A cég modern védjegye, a "Westclox" először a Big Ben ébresztőórák hátoldalán jelent meg 1910 és 1917 között. A név a Big Ben tárcsákon már 1911-ben megjelent. A cég hivatalosan bejegyezte ezt a védjegyet 1916. január 18-án.

1931-ben a társaság egyesült a Seth Thomas Clock Company céggel , és mindkét társaság a General Time Corporation részlegeivé vált. A Westclox egységet 1936-ban "General Time Corporation Westclox osztályának" hívták.

A képen látható órát a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájházában tekinthetik meg a látogatók, melyet a móri Gróf Gáborné ajándékozott a gyűjtemény számára.

Forrás: internet