Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2017. augusztus

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.
 

Wekerle Sándor portré

 

Wekerle Sándor, Magyarország első polgári származású miniszterelnöke Móron született 1848. november 15-én. A dualizmus korszakának elismert politikusa, legismertebb pénzügyi szakembere volt. Családja Németországból, Württembergből származott, bár édesapja, aki a Lamberg grófok uradalmi tiszttartója volt, már Móron született.

A kis Sándor már gyermekkorában kitűnt éles eszével az iskolatársai közül, nem hiába mondogatták tanárai, hogy „egyszer úgyis miniszter lesz belőle”. Tanulmányait Székesfehérváron, a ciszterci rend vezetése alatt álló gimnáziumban folytatta, s 1867-ben, a kiegyezés évében kitűnő eredménnyel tette le az érettségi vizsgát. Ő maga az orvosi pálya felé vonzódott, de a családja ennél nagyobb reményeket táplált vele kapcsolatban, így a fiatalember Budapesten beiratkozott a jogi karra. Kedvelt volt egyetemi társai és a szépnem körében egyaránt. 1870-ben kötött házasságot Molnár Gizellával, egy Zemplén megyei nagybirtokos főispán leányával.

Hivatali pályáját szintén 1870-ben, a pénzügyminisztériumban kezdte meg pénzügyminiszteri segédfogalmazóként, de rendkívül gyorsan emelkedett a ranglétrán. A magyar gazdaság erős visszaesését, hanyatlását látva, Tisza Kálmán miniszterelnök belátta, hogy a pénzügyi gazdálkodás területén változtatni kell. Ezért a pénzügyminisztérium legtehetségesebb tisztviselőjét, Wekerle Sándort először Szapáry Gyula munkatársául rendelte, majd két évvel később, 1887-ben maga mellé vette államtitkárnak. Végül 1889 áprilisában pénzügyminiszterré nevezte ki.

Wekerle Sándor Tisza Kálmánnal közösen egy átgondolt, biztos tervet készített. Ez meglepően rövid idő alatt az államháztartás egyensúlyához vezetett, amit a pénz-és adórendszer teljes átalakításával ért el. Az ország pénzügyeinek rendbehozatala mellett a gazdasági fejlődés fellendítését tekintette fő céljának, és gondot fordított az ipar és a közlekedés fejlesztésére is. Első pénzügyminiszteri ciklusa idején valóságos gazdasági bravúrt hajtott végre, intézkedései megszilárdították az államháztartást, és az így létrejött pénzügyi egyensúly a világháború kitöréséig megmaradt. 1892 novemberében a király Wekerle Sándort bízta meg kormányalakítással. Ezt követően – hosszú élete során – még két alkalommal választották miniszterelnökké, több alkalommal volt pénzügyminiszter, sőt belügyminiszter, külügyminiszter, hadügyminiszter, és horvát-szlavón-dalmát tárca nélküli miniszter is.

Wekerle Sándor egész életében a demokratikus haladás rendíthetetlen híve volt, és rendkívül tehetséges, széles látókörű, gyakorlati, minden ízében reális politikus. A politikában ő maga volt a „tiszta kéz” embere, aki mindenfajta korrupciót mélyen megvetett, és nem is tűrte meg maga körül.

Az ő nevéhez fűződik többek között az állami anyakönyvezés és a polgári házasságkötés bevezetése is. A pénzügyi reformok mellett Wekerle szociális reformokat is indított. Az ő kezdeményezésére épült meg Kispesten a ma Wekerle-telepnek nevezett munkás lakótelep, amellyel a miniszterelnök a munkások lakásgondjain és életviszonyain szeretett volna javítani. Wekerle további korszakos szociálpolitikai intézkedése volt a munkások betegség és baleset esetére történő kötelező biztosítása.

1921. augusztus 26-án, 73 éves korában hunyt el. A Tudományos Akadémia csarnokában ravatalozták fel, majd a Kerepesi temetőben helyezték végső nyugalomra.

A teremben látható nagyméretű Wekerle Sándor portré eredetijét Benczúr Gyula festette 1911-ben. A Héjja Zoltán által készített másolatot a Lamberg-kastély Kulturális Központ Wekerle Sándor  emlékszobájában tekinthetik meg a látogatók.

 

Forrás:

1.      Görög Staub Károly – Patay Géza: Wekerle Sándor (Budapest: Helikon, 2011)

2.      Lamberg-kastély Kulturális Központ összeállítása: Wekerle Sándor élete 


Tetszett? Ossza meg másokkal is!