Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2019. november

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás novemberi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Temerini Szécsen Miklós gróf 120 éves lenne

 

Temerini Szécsen Miklós gróf és felesége, rédei Esterházy Alice grófnő voltak a móri Lamberg-kastély utolsó főúri tulajdonosai.

A szerbiai Vajdaságból (Temerin) származó temerini Szécsen család beházasodás során került Mórra. Gróf temerini Szécsen Antal (1819-1896) a XIX. század egyik legjelentősebb ismert magyarja volt, aki többek között tárca nélküli miniszter, császári és királyi főudvarnagy, Pozsega vármegye főispánja, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató tanácsának és a Kisfaludy Társaságnak tagja, a Magyar Történelmi Társulatnak pedig elnöke volt. Lamberg Ernesztinával kötött házassága révén jutott a Szécsen család 1850-ben Móron birtokrészhez. Ezt a tulajdonrészt előbb fia, idősebb temerini Szécsen Miklós gróf (1857-1926), akinek a felesége Mikes Johanna grófnő (1866–1930) volt, jómaga pedig titkos tanácsos, a monarchia vatikáni nagykövete, párizsi nagykövet és meghatalmazott miniszter volt, majd végül unokája, ifjabb Szécsen Miklós (1899-1945) gróf örökölte.

Ifjabb Szécsen Miklós 1899. november 26-án született. Ő apjához hasonlóan szintén külügyi szolgálatot teljesített, miniszteri titkár volt a külügyminisztériumban.1940-ben megnősült. Esterházy Pál és Cziráky Mária leányát, rédei galánthai Esterházy Alice (1910-1945) grófnőt vette feleségül. Két gyermekük született: Miklós 1941-ben, Alice 1943-ban.

 

 

 

1945. március 18-án a Mórt elfoglaló Vörös Hadsereg katonái meggyilkolták a grófot és a feleségét, aki már a harmadik gyermeküket várta. Az árván maradt két gyermek előbb magyarországi rokonokhoz került, majd 1956-ban kimenekítették őket az országból, azóta külföldön élnek mindketten. A kivégzett házaspár síremléke Móron a Kálvária temetőben látható.

Szécsen Miklós grófnak és családjának fényképei a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Barokk szobájában tekinthetők meg a Lamberg-kastélyban.

Szécsen Miklós fotóinak forrása: www.geni.com