Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2018. november

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás novemberi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

Szent Márton nap – bortároló eszközök, fonott demizson

Az ősz és a tél határán lévő november 11-i Márton-nap életritmusbeli változások kezdetét is jelentette az emberek számára. Megkezdődött az az időszak, amikor a mezei munkák zöme elfogyott, ki lehetett pihenni az egész évi nehéz fizikai munkát.

Ez a nap máig a móriak jeles napja. Szent Márton püspök a szerénységéről és nagylelkűségéről, valamint a szegények támogatásáról volt ismert a magyarországi németek között. November 11-én a templomban a hívők rá emlékeztek.

Általános szokás volt ezen a napon a hízott liba fogyasztása. A Márton-napi lúdfogyasztás a nevéhez fűződő legenda szerint onnan ered, hogy amikor Szent Mártont püspökké akarták választani, szerénységből a libák óljába bújt, akik gágogásukkal elárulták, így mégis megválasztották.

A libasült mellé jól illett az eddigre már kiforrott, szépen letisztult új bor – „Te Háirige” -, amelynek kóstolása ennek a napnak a szokásaihoz tartozott, zenés, énekes pincejárással, reggelig tartó bálozással. Hagyomány volt a Márton nevű férfiak felköszöntése fúvószenekarral, nagy pincei mulatozással.

November havi műtárgyaink a bor tárolására alkalmatos edényeket mutatja be:

Fonott demizson, illetve szögletes palackok és gömbölyű üveg

Fonott demizson:

Francia eredetű szó, dame Jeanne (Johanna asszony) tengerész nyelvi elnevezésből származik. Magyarországon tájegységenként más-más alakban fordul elő: devizson, debizson, demijon. A demizson lényegében egy borosüveg, amit fonott gyékénnyel, náddal (régen szalmával, fűzfavesszővel is) burkolnak. Az üveg általában öblös és fogantyúval rendelkezik. Bár eredeti jelentése alapján bármilyen italt tároltak benne, manapság a szóhasználat kizárólag a boros üveg elnevezésre utal. Űrtartalmuk 5-50 liter között változik, de a népnyelvben használt demizsonnal általában a kisebb űrtartalmú üvegeket illetik.

Szólások a Márton nappal kapcsolatban:

„Zu martini Sonnenschein, tritt ein kalter Winter ein. – Márton napkor napsütést hideg tél követ.

„Hat Martini einen weissen Bart, wird der Winter streng und kalt.” – Ha Mártonnak fehér bajusza van, akkor a tél igen hideg lesz.

„Wolken am Martini Tag, der Winter unbestending werden mag.” – Ha felhős az ég Márton napon, akkor változékony lesz a tél.

A műtárgyakat Geszler József móri lakos ajándékaként a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájházában tekinthetik meg a látogatók.