Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2019. július

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás júliusi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Bankárlámpa

Az asztali lámpa bizonyos helyeken kötelező elem, nem csak a munkánkat segíti, hanem a szoba hangulatához járul hozzá, otthonossá, stílusossá teszi azt.

A bankárlámpa az elektromos asztali lámpák egyik jellegzetes típusa. Első szabadalmi kérelmét 1901. május 11-én Harrison D. McFaddin nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államokban. A gyártás azután kezdődött meg 1909-ben, hogy a találmány szabadalmat kapott. McFaddin a lámpáknak Emeralite nevet adta (a márkanév jelentése angolul kb. smaragd fény). A gyártást a.J. Schreiber & Neffen cég végezte a morvaországi Rapotínban. Később versenytársak is színre léptek, akik "Greenalites" vagy "Ambrolites" márkanév alatt árulták termékeiket.

 A lámpákat a névnek megfelelően smaragdzöld burával látták el. Jellegzetessége a sárgaréz talpazat, a zöld üveg lámpabura és a tolókapcsoló. A modern változatok más kapcsolótípussal is kaphatóak. Ma már létezik borostyánsárga búrával ellátott változat is.

A képen látható lámpa Zimmermann Ágoston, a móri születésű tudós és állatorvos tulajdona volt, mely az ő nevét viselő emlékszobában tekinthető meg a Lamberg-kastélyban.

Forrás: internet