Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2017. május-június

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás májusi-júniusi műtárgya

 

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.
 

Victor Vasarely - Zebrák sorozat


A művész 1906-ban született Pécsett, Vásárhelyi Győző néven. A reálgimnázium elvégzése után eleinte egy gyógyszergyárban dolgozott segédkönyvelőként és közben kisméretű plakátokat is rajzolt a vállalat készítményeiről. Később egy golyóscsapágy-gyárban vállalt munkát, ahol elkészítette első sikeres plakátját. 20 éves korában került be a budapesti Műhely Akadémiára, ahol Bortnyik Sándor irányítása alatt tanult. Itt ismerte meg a Bauhaus eszmevilágát, a modern művészet 20. századi irányzatait és legjellemzőbb alakjait.

Vasarely 1930-ban emigrált Franciaországba. A harmincas években festő és reklámgrafikus volt, 1950 táján indult el optikai és kinetikai vizsgálatainak útján. Mindig arra törekedett, hogy képeivel becsapja a szemet, így a 60-as évektől a sajtóban csak az op-art (optikai művészet) atyjaként emlegették. Stílusa bevonult a mindennapokba, s különösen nagy hatással volt a divatra. Társadalmi művészetről álmodott.  A 20. századot nem az egyedi alkotások korának látta, az vallotta, hogy az emberekben éppoly erős a vágy a képzőművészet, mint a zene iránt. Ennek érdekében kialakította a saját szerigráfia (szitanyomó) műhelyét, tökéletesítette a sokszorosítás technikáját, hogy a művészi rangú, magas esztétikai minőséget - viszonylag alacsony áron – az átlagember számára is elérhetővé tegye.

Egy új, a modern építészet acél, üveg és vasbeton elemeihez is illő, ornamentikus irányzatot akart létrehozni. A változatos burkolóanyagokkal kialakított „sokszínű város” volt az eszménye, amellyel a modern élet méltó környezetét akarta megteremteni. Ezért számos épületdíszítő munkát is készített, sok alkotása kiválóan integrálható az építészetbe.

Vasarely pályafutásának csúcspontját a hatvanas-hetvenes évtized, s ezen belül is az úgynevezett Pompidou-korszak (Georges Pompidou miniszterelnökségének, majd államfői periódusának időszaka) jelentette. 1959-ben megkapta a francia állampolgárságot. 1964-ben Guggenheim-díjat, majd a következő évben a Sao Paulo-i biennálé fődíját kapta meg. Művészetének elismertségét jelezte, hogy 1981-ben elnyerte a legismertebb francia kitüntetést, a Becsületrendet tiszti fokozatát.

Victor Vasarely hosszú betegség után, 1997. március 15-én hunyt el, Párizsban. Valószínűleg a legismertebb és legsikeresebb magyar képzőművész, az op-art kiemelkedő képviselője, egyik szellemi vezére volt, sőt, francia méltatói az egyik legnagyobb hatású festészeti irányzat „pápájaként” emlegették.

Vasarely élete végéig magyarnak vallotta magát. Ezért is érinthette oly mélyen, amikor a könyvtár akkori igazgatónője, Kleinné Dr. Horváth Magdolna egy képeslappal köszöntötte a 80. születésnapján. Vasarely levélben köszönte meg az igazgatónő kedves sorait, majd pár hónap múlva, teljesen váratlanul 11 darab dedikált, számozott színes nyomatot küldött ajándékba a móri Radó Antal Könyvtárnak. Csepei Tibortól, Victor Vasarely magyarországi képviselőjétől további Vasarely nyomatokat kapott ajándékba a móri könyvtár. A gyűjtemény jelenleg 31 szerigráfiát, eredetinek számító nyomatot számlál.

Az egyik leghíresebb, Vasarely korai korszakát megidéző Zebra-sorozat néhány darabját, valamint a művész további eredeti szerigráfiáit a Lamberg-kastély Kulturális Központ Vasarely-termében tekinthetik meg a látogatók.


Forrás:
1. Lamberg-kastély Kulturális Központ összeállítása: Victor Vasarely
2. http://cultura.hu/kultura/az-op-art-mester/

 


Tetszett? Ossza meg másokkal is!
Eseménynaptár

« 2017 június »
KeSzCsSzVa
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930