Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2017. november

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

Móri földrengés térképe

1810. január 14-én Magyarország történetének egyik legsúlyosabb földrengése rázta meg Mórt és környékét. A területet bejárta a korszak két kiváló kutatója Kitaibel Pál és Tomcsányi Ádám. A földrengés lefolyásáról, a pusztítás mértékéről térképet is készítettek, amelyet megjelentettek a Dissertatio de Terrae Motu Mórensi című könyvük mellékleteként. A térkép a világon elsőként ábrázol földrengés okozta károkat és az abból levonható tudományos következtetéseket.

Az 18 óra 09 perckor kipattant földrengést több, mint ezer kisebb utórengés követte. Ezt a szakirodalom „móri földrengés raj” néven tartja számon, amelyhez hasonlót még nem észleltek Magyarországon. Az utórengések kisebb megszakításokkal 1812.október 1-ig fordultak elő. Ma már megmosolyogtató ugyan, de az utórengések közelítőleg pontos számát egy csákvári kertész leleményességének köszönhetjük. A kertész saját kertjében egy csengettyűt függesztett fel, amely minden erősebb földlökésre megszólalt. Gyakorlatilag ez volt az első magyar szeizmoszkóp, amelynek segítségével a kertész 1810.február 17-én már több, mint 1000 rezgést észlelt. Sajnos a történelem viharaiban feljegyzései elvesztek, így pontos adatot az utórengések számát illetően nem tudunk.

A térképet a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Helytörténeti szobájában tekinthetik meg a látogatók.


Tetszett? Ossza meg másokkal is!