Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2017. október

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Mángorló

Mángorláshoz alapvetően kétféle eszközt használtak: kezdetben a nyeles mángorlófát, majd egy hengerekből álló szerkezetet, úgynevezett, köves mángorlót.

 

A legkorábbi mángorlók Európa északi területéről maradtak fenn, a 17. századból, s a „mángorló” és a „mángorol” szó is ekkortájt kezdett elterjedni. A legrégibb mángorlót nálunk Sopron környékén találták, és 1730-ban készült. A mángorlást úgy végezték, hogy a törölközőt vagy lepedőt, olykor az ingeket is összehajtogatták és feltekerték egy lapra vagy egy sodrófára, majd ezt a mángorlófával többször előre gördítették az asztalon, miáltal a vászon kisimult.

 

 

A köves mángorlót igen régen használják, azonban a korábbiak más elven működtek: egy hosszú falapra kiterítették a teljes kelmét, majd csapágyazatlan fa görgőket gurítottak rá, melyeket felülről egy nagy ládában ráhelyezett súlyos kövek nyomtak le. Néhányszor végiggörgetve a ládát a kelme kisimult.

 

A mángorlók a gyűjteménybe ajándékozás útján kerültek, Rappold József adományaként, melyeket a Lamberg-kastély Kulturális Központ Sváb tájházában tekinthetnek meg a látogatók.

 


Tetszett? Ossza meg másokkal is!