Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Művelődési központ

Hónap műtárgya- 2018.január

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.
 

Hit – Remény – Szeretet házi szenteltvíz tartó

A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, utána kezdődik a farsangi időszak.

Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, mindenféle betegségre használták. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát.

 

A szenteltvíztartó a templomi berendezési tárgyak köréből került a vallásos katolikus parasztság szobájába. A templomba való belépést követő térdhajtás és szenteltvízzel való keresztvetés a hely iránt való alázatot és lelki megtisztulást jelképezi. A szenteltvíz paraliturgikus felhasználási tere és lehetősége tágult ki azzal, hogy e tárgy segítségével a szentelmény bekerülhetett az otthonokba és a mindennapokba is.

 

A házi szenteltvíz tartók használata manapság szinte teljesen kiment a divatból, inkább csak az emléktárgy szerepét töltik be. Régen a bejárati ajtó mellé szerelték fel és érkezéskor, olykor pedig induláskor is vetettek keresztet. Felszerelhették a tiszta szobában is, annak ajtaja mellé, de az ágy mellé is, a falra akasztott feszület alá. A szentelt vizet a templomból hozták, egy arra a célra szolgáló tartályból. A templomban vízkeresztkor szentelték a vizet.

 

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájház kiállításában tekinthető meg ez az alumínium házi szenteltvíz tartó, amelyet a Hit, Remény, Szeretet jelképei (a kereszt, a horgony és a szív) díszítenek.

 


Tetszett? Ossza meg másokkal is!