Kerekítsd-gombolyítsd otthon! Sült alma vaníliaszósszal
A kialakult vírushelyzet miatt előreláthatólag jó ideig nem találkozhatunk itt a Lamberg-kastélyban kézműves foglalkozáson a gyerekekkel. Azonban most lehetőség nyílik arra, hogy otthon, testvéreikkel, szüleikkel barkácsoljanak, kézműveskedjenek. Ezt az otthoni együtt alkotást szeretnénk keddenként egy-egy inspiráló ötlettel elősegíteni.
A novemberi ködös, barátságtalan időben mi lehetne jobb program, mint a gyerekekkel közös sütés a konyhában. Egy egyszerű, de mennyei finomság: a sült alma receptjét adjuk közre, aminek nemcsak töltelékét, de a hozzá kínált szószokat, fagylaltokat is variálhatjuk, így egyszerűen megunhatatlan! A sütéskor a lakást betöltő íncsiklandozó illatról nem is beszélve! ;-)
Kérjük, mielőtt pillanatok alatt elfogynának a sült almák, fotózzátok le gyorsan, és küldjétek el nekünk hozzászólásként a képeket!
Sült alma
Hozzávalók:
4 db közepes méretű, savanykás alma
2 marék durvára vágott dió / mogyoró / mandula
1 marék rumba áztatott mazsola / 5 dkg darabolt csokoládé
5 - 6 ek. gyümölcslekvár / 4 ek. méz
1 - 2 tk. mézeskalácsfűszer / fahéj / ánizs / szegfűszeg / vanília
Elkészítés:
Alaposan mossátok meg az almákat, és távolítsátok el a magházukat úgy, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak! Az almák alját vágjátok egyenesre, hogy sütés közben állva maradjanak! Keverjétek össze a hozzávalók közül tetszőlegesen összeállított tölteléket, majd kanalazzátok az üregekbe! Ültessétek a töltött almákat tűzálló tálba vagy sütőpapírral leterített tepsibe, és süssétek őket a 180 fokra előmelegített sütő középső sínjén 40-45 percig. A sült almát fagylalttal vagy házi vaníliaszósszal is ehetitek.
Házi vaníliaszósz
Hozzávalók:
6 db tojássárgája
10 dkg cukor
3 dl tejszín
5 dl tej
só
1 db vaníliarúd
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukor felével tegyétek egy hőálló tálba, és keverjétek össze! A cukor másik felét, egy csipet sót, a vanília kikapart magjait és a rudat, a tejet, valamint a tejszínt tegyétek lábasba, és kevergetve forraljátok fel! Ha felforrt, öntsétek a cukros tojáshoz, és tegyétek vízgőz fölé, ahol folyamatosan kevergessétek, amíg be nem sűrűsödik! Amikor elég sűrű, ahhoz, hogy megmaradjon benne az ujjatok nyoma, akkor elkészült, és kivehetitek belőle a vaníliarudat. Ha hidegen akarjátok tálalni, akkor kevergetve hűtsétek ki!
Jó étvágyat!