Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Radó Antal Könyvtár

Keresés könyvtárunk online katalógusában

Könyvtárunkban a TextLib integrált könyvtári rendszer támogatja munkánkat. A program lehetőséget ad arra is, hogy az olvasók Interneten keresztül az indexekben böngésszenek, megtekinthessék például, hogy milyen könyvcímek, szerzők, stb. szerepelnek az adatbázisban. Egyetlen gombnyomással eljuthatnak egy könyv szerzőjének adataihoz, egy kattintással lekerestethetik az összes általa írt könyvet. De a könyvből ugyanilyen egyszerűen eljuthatnak valamely tárgyszavához, ott pedig lekereshetik, hogy mik szólnak még ugyanerről a témáról.

A keresések eredményei megtekinthetők kivonatos és részletes formában is. Ha az egyes dokumentumokhoz, vagy szerzőkhöz meg van adva olyan adat, ami az interneten elérhetőségét adja meg, a böngészőből azonnal át is térhetünk a hivatkozott weboldalra.

Keresés a dokumentumok között


Segítség a dokumentumkereső használatához

 • keresés a kereső mezőkben megadott feltételeknek megfelelő dokumentumokat keresi meg. 
  Pl.: A cím mezőbe beírt 'Biblia'-ra keresés megtalálja az összes dokumentumot, aminek a címe Biblia-val kezdődik.
 • A szokásos csonkolás jelek mind használhatók ( ? % * ), bár feleslegesek. A csonkolt keresés a default. Ha pontos szövegre akarunk keresni, tegyünk 'pont'-ot a végére. 
  Pl.: A címben 'biblia.'-ra keresve nem találjuk meg a 'A biblia a magyar irodalomban' c. könyvet.
 • Több mező kitöltése esetén 
  -- csak olyan rekordokat találunk, amik az összes feltételnek megfelelnek (ha a művelet az ÉS). 
  -- olyan rekordokat találunk, amik legalább az egyik feltételnek megfelelnek (ha a művelet a VAGY). 
 • Egynél több helyen is megadhatjuk ugyanazt a keresőmezőt! Ily módon lehet pl. lekeresni azokat a könyveket, amik az általunk kívánt két (vagy három) tárgyszót is tartalmazzák. 
  Pl.: Táma:hitel; Táma:bank; Művelet:ÉS
 • Túl sok találatot (kb. 3000) eredményező kereséseket nem hajt végre a rendszer. Ilyenkor pontosabban meg kell adni a keresési feltételeket.
 • keresés ékezethelyesen történik. Különbözik a kor, a kór és a kör.
 • A Téma-ban együtt találhatjuk a Tárgyszavakat, a zenei és helyismereti tárgyszavakat és az ETO jelzetekből származó kulcsokat.
 • Az ékezetes betűket megadhatjuk őket repülő ékezettel is ( a' = á, o: = ö, o" = ő )

Böngészés a dokumentumok között


Dokumentum böngészés

 • böngészés csak egyetlen mezőt vesz figyelembe. Azt mutatja meg, hogy ebben a mezőben milyen kulcsok vannak egyáltalán az adatbázisban. Ekkor tehát NEM dokumentumokat látunk, hanen a dokumentumok egyes mezőinek (pl. szerző, kiadó) értékeit látjuk. 
  A mezőbe beírt értékkel azt adhatjuk meg, hogy a kulcsok listáját honnan kezdve akarjuk látni. 
  Pl.: A Szerző mezőbe beírt 'Arany János'-ra böngészés megmutatja az összes dokumentum szerzőinek neveit, Arany Jánostól kezdve.
 • böngészésnél a tételek a könyvtári szabvány szerinti sorrendben jelennek meg. Pl: a,á azonosnak tekintve, de az o,ö különbözőnek.
 • Ha egy indexet az elejétől kezdve akarunk böngészni, nem kell semmit beleírnunk a mezőbe.