Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya - 2023 december

A "hónap műtárgya" sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, amelyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Melence: fatörzsből vájt, különböző méretű, kenyér és kalácstészta dagasztására, valamint mosásra használt kerek, öblös faedény a Dunántúlon.

A teknővájóknak a mesterségük a múlt században még szerény megélhetést biztosított. A földesurak, földbirtokosok megjelölték számukra a helyet, ahol kunyhókat rakhattak és a kunyhók építéséhez szalmát, fát kaptak. Ezeken a helyeken sok esetben hosszabb időt, akár éveket is eltöltöttek, mert a földbirtokos egyéb munkára is fel tudta őket használni. Ugyanakkor némi védelmet is élveztek, mivel a földesúrnak nem csak földje, hanem hatalma is volt.
A teknő, melence, készítéséhez öt fafajtát használtak: nyárfát, hársfát, fűzfát, jegenyenyárfát és égerfát.

A melencét, kisebb teknőcskék, a falusi emberek, de a városiak is kisebb mosásra, dagasztásra használtak. A kerek alakú melencék például a lavórt helyettesítették, abban mostak a falusi emberek kezet, arcot. A mélyebb melencék kisebb dagasztásokra szolgáltak. Szinte minden háznál megtalálhatók voltak ezek az eszközök, főként falun.

A fotón látható melence Kellner Tibor ajándéka, melyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Német Nemzetiségi Tájházában tekinthetnek meg az érdeklődők.