Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2020. augusztus

Dr. Zimmermann Ágoston kutyafejes sétapálcája

                                                                     

Dr. Zimmermann Ágoston állatorvos professzor és akadémikus Móron született 1875. december 3-án. Édesapja egy Móron állomásozó huszárezred állatorvosa volt.

Zimmermann Ágoston apja hivatását követte ugyan, és Budapesten, az Állatorvosi Akadémián diplomázott, mégsem gyakorló állatorvos, hanem elméleti szakember lett.  Nemzetközileg is elismert tudós, az állatorvos-tudományi egyetem professzora és kiváló szakíró volt. Fő kutatási területei: az állatok összehasonlító funkcionális anatómiája, a belső elválasztású mirigyek, szövet- és fejlődéstani vizsgálatok. 1922-től haláláig akadémikus volt, 1957-ben kiemelkedő munkássága elismeréséül Kossuth-díjjal tüntették ki.

Jelmondata: “Spare, lerne, leiste was, hast du, weißt du, bist du was!”
Takarékoskodj, tanulj, tégy meg mindent, akkor lesz valamid, tudsz valamit és leszel valaki!
Dr. Zimmermann Ágoston nevét viseli Mór város egyik általános iskolája. Egykori szülőháza előtt Nagy Edit által készített dombormű őrzi emlékét.

Az emlékszobában személyes használati tárgyai, családi és szakmai fotói, valamint a munkásságával kapcsolatos dokumentumok láthatók. Eredetiek a bútorok, az orvosi táska, a tárlókban elhelyezett orvosi műszerek és személyes tárgyak, a különböző dokumentumok. A sarokban akadémiai díszruhája és sétapálcája látható. Mindezért köszönet a Zimmermann-családnak, akik a szoba anyagát a rendelkezésünkre bocsátották és Ujj Józsefnek, a Móri Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola nyugalmazott igazgatójának.

                                             

A fotón látható sétapálcát a kutyák távoltartására is használta Dr. Zimmermann Ágoston, amit az emlékszobájában tekinthet meg a látogató a Lamberg-kastélyban.