Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2020. december

Kastély makett

A „hónap műtárgya” sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, amelyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

A Fellner Jakab által tervezett móri Lamberg-kastély a magyar barokk kastélyépítészet egyik remek alkotása. 1762-1766 között építtette gróf Lamberg Ferenc Antal. Az építkezést 1763-ban erős földrengés szakította meg, károkat okozva a már szerkezetkész épületben. A kastély 1766-tól a Lamberg család nyári rezidenciája és vadászkastélya, 1815 után állandó lakhelye volt.

A kastély eredetileg három külön épületből állt: az egyemeletes főépület volt a grófi család lakóhelye, a két földszintes oldalszárnyban cselédlakások és különböző kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet. A három épület egy, a piactér felőli oldalán nyitott udvart vett körül.

1810. január 14-én Mórt nagy erejű földrengés rázta meg, amely a település valamennyi épületét többé-kevésbé megrongálta. A Lamberg-kastély is jelentős károkat szenvedett. A helyreállítási munkálatok mellett ekkor néhány módosítást is végrehajtottak. Az addig külön álló három épületet összekötötték egymással. Ekkor épült a barokk kerítésfal is.

A fotón látható kastély makett, mely az 1766-os eredeti állapotot mutatja, a Lamberg-kastély helytörténeti kiállításában tekinthetik meg a látogatók.