Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2023 február

Sütőteknő, dagasztóteknő

A „hónap műtárgya” sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, amelyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

Sütőteknő, dagasztóteknő: egy darab fából faragott-kivájt keményfa teknő, a házi  kenyérkészítés kelléke. Ebben kovászolnak, dagasztanak és érlelik a tésztát. A család 1–3 hétre való kenyértésztája elfér benne. Igen nagy méretű sütőteknő alakja nálunk mindig hosszúkás. Az ország keleti részén máig gyakori formai jegy, hogy a sütőteknő négy sarkán fogóként kiképzett szarvak találhatók. Ezeknél fogva két személy a tele teknőt is egyszerűen hordozhatja. E teknőforma jelenkori elterjedésterülete nagyobb részben egybeesik a kandallós tüzelőjű lakóházéval. E házakban a kenyértésztát a kandallóval fűtött lakóhelyiségben készítik el, viszont a sütőkemence többnyire más helyiségben, ill. épületben áll. Bevetéshez a tésztát teknőstől viszik a kemencéhez, s mivel itt  kelesztőedényt nem használnak, a kiszakított kenyereket gyakran a teknőből egyenesen a sütőlapátra és azzal a kemencébe teszik. A fogókkal ellátott, hordozható sütőteknő alkalmazása Európában gyakran egybeesik a kelesztőedény hiányával. E sütőteknő-forma nálunk az utóbbi századokban mégsem jelez mindenütt ilyen összefüggést. Magyarországon a fogós kialakítás a régebbi sütőteknő-forma, amely szórványosan századunkig mindenfelé előfordul. Ugyanekkor a népterület Ny-i és középső részén túlnyomórészt az újabb, fogó nélküli teknőforma használatos. Bútor (fedeles láda) módjára épített, ill. kerek fatál alakú sütőteknő a magyar parasztságnál ismeretlen.

A fotón látható teknőt a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Német Nemzetiségi Tájházban tekintheti meg az érdeklődő a Lamberg-kastélyban.

Forrás: Néprajzi lexikon