Kastély, Múzeum

Kerekítsd-gombolyítsd otthon! Madárpogácsa készítése

Kerekítsd-gombolyítsd otthon!

Madárpogácsa készítése

Ha madárpogácsát készítetek, hetekig élvezhetitek ablakotokból a hálás vendégsereg látványát. De ez jó alkalom arra is, hogy szüleitek segítségével megismerkedjetek a felhasznált terményekkel és termésekkel.

Készítsétek ki a hozzávalókat: faggyú vagy vaj, sózatlan és pörköletlen olajos magvak és gabonaszemek, mint a len, napraforgó, köles, mogyoró, tört dió, muhar. De tehettek a madárpogácsába különféle bogyókat is, csipkebogyót, kökényt, bodzát vagy mazsolát. A zsiradékot alacsony hőfokon olvasszátok meg egy edényben, amint folyékony állagú, vegyétek le a tűzről, és keverjétek bele a magokat, gabonaszemeket és bogyókat! A keveréket tegyétek rövid időre hűtőbe, hogy megszilárduljon! Ezalatt béleljetek ki egy sütőlemezt sütőpapírral, és helyezzétek rá a kiszúróformákat. Amikor a hűtőben már alvadt viasz állagúra keményedett a massza, vegyétek ki, és gyorsan nyomkodjátok egy kanál segítségével a formákba. Mindegyik formába helyezzetek egy-egy szívószáldarabkát, hogy később - az így kialakított lyuk segítségével - felfűzhessétek a pogácsákat! Ha már morzsolódik az anyag, akkor lábasban melegítsétek fel újból az egészet, és úgy töltsétek tovább a formákba. Ez lehet akár muffin vagy szilikonos sütőforma és kisebb kuglófforma is.

Fontos, hogy csak olyan helyre tegyetek pogácsát, ahol a madarak biztonságban vannak, sem macska, sem kutya nem fenyegetheti őket! Ha egyszer elkezdtétek az etetést, folytassátok egész télen, lehetőleg március végéig! A madarak hamar odaszoknak, és számítanak a kihelyezett eleségre! Az etetés mellett az itatásról se feledkezzetek meg!

Képek helyei: https://i.pinimg.com