Művelődési központ

Farsangi alakoskodások - állatmaszkok

Farsang időszaka vízkereszttel kezdődik, és a húsvétot megelőző 40 napos böjt előtti hamvazószerdával végződik.
A farsangi gonoszűző, termékenységvarázsló álarcos, alakoskodó szokások többnyire februárban – farsang végére, „farsang farkára” összpontosultak: farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre.

A farsangi jókedv, mulatság eredetileg a tavasz eljövetelén érzett örömet fejezte ki. Általános volt a tánc, bálozás minden faluban. A magyarországi farsangolási szokások közös vonása és eredete az ősi természetimádás és állatkultusz. Ezért a farsangi maszkok legelterjedtebb fajtái a különféle állatmaszkok voltak. Gyakran öltöztek be faluhelyen gólyának, amelynek csőre mozgatható volt és kelepeltek vele, de nagyon elterjedt volt a ló vagy kecske maskara is.

Most madárálarcokat hoztunk nektek, amelyeket otthon is hordhattok nem csak a farsangi bulin. A páva és a bagoly elkészítéséhez különféle színű, vastag és vékony filcanyagra, cérnára, hímzőfonálra, tűkre, ragasztópisztolyra, kalapgumira, gyöngyökre és strasszkövekre lesz szükségetek.
Ha a varrás nem áll olyan közel hozzátok, akkor bármelyik maszkot akár kartonpapírból vagy dekorgumiból is elkészíthetitek univerzális ragasztóval, de a filcanyagból készült maszkot is lehet varrás helyett ragasztópisztollyal rögzíteni.

Élményteli maszkkészítést és vidám alakoskodást kívánunk nektek!!!

Videó az álarcok elkészítéséről: https://www.facebook.com/lambergkastely/videos/429086458147931/

Letöltés(ek)

  1. Letölthető sablonok