Művelődési központ

Nagypéntek- hagyományok

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, kereszthalálának és temetésének napja. A böjt és a gyász ideje. Ezen a napon nem tartanak szentmisét. A Jézust jelképező oltár üres. A népi hagyomány a megtisztulás és megújulás napjának is tekinti nagypénteket. Szokásban volt a hajnali mosakodás, ami a bűntől való megtisztulást jelképezte, de a hiedelem szerint, aki a nagypénteki vízben megmosdik, azon nem fog a betegség. Az ilyen víz szépségvarázsló is, a szeplő ellenszere – a nagypénteki vizet aranyvíznek is nevezték. Néhol az állatokat is megitatták a patak vizéből. Szokás szerint ezen a napon kezdték festeni a húsvéti tojásokat.

Mivel Jézus halálára emlékezve nagypénteken a tűz minden háznál kialudt, még főzni sem volt szabad. Szigorú böjtöt tartottak, a hívők tartózkodtak a hústól, a zsiradékoktól, háromszor lehetett étkezni, de csak egyszer szabadott jóllakni. A sváboknál ilyenkor általában babsaláta került az asztalra főtt tojással. A magyaroknál nyers és aszalt gyümölcsöt, levest, tésztákat, főzeléket, mákos gubát, lepénykenyeret fogyasztottak, amit már korábban elkészítettek, vagy csak hideget ettek, kenyeret, hagymát, aszalt gyümölcsöt.

A családok kora reggel gyalogosan mentek a templomba. Szokásban volt a határjárás, határkerülés is. Ilyenkor a férfiak a templom előtt gyülekezve csoportosan indultak a határba, hogy zajkeltéssel, kerepléssel űzzék el az ártó erőket a földekről.

Jézus halálának napját szerencsétlen napnak tartották a munkavégzésre, így tilalmasnak számított minden munka, aznap nem szítottak tüzet, nem sütöttek kenyeret. Ezen a napon nem is fontak, nem is szőttek az asszonyok. Viszont megtisztították a portájukat, a házat megtapasztották, esetleg meszeltek is. A férfiak is kerültek minden állattartással, földműveléssel kapcsolatos munkát.

Link: Lehulott a Krisztus vére
A moldvai énekek átdolgozását Szabó Dániel készítette, Tímár Sára énekel;

https://www.youtube.com/watch?v=Wk-QH7ZNt0Y

Képek forrásai:

http://3.bp.blogspot.com/, https://upload.wikimedia.org/, https://erdmost.hu/;