Radó Antal Könyvtár

Új könyvek a Gyermekkönyvtárban

Az olvasás, a mesék világába való gyerekkori belépés mindig a szülővel közös élmény. Ilyenkor nem is a messzi cél, a boldog felnőtté nevelés lebeg a szülők szeme előtt, hanem az együtt töltött meghitt felolvasások, illusztrációböngészések, beszélgetések megélése. Ahhoz, hogy a gyerekek élvezzék a könyvek világát, olyan könyveket kell nekik mutatni, amikben megfelelő kapcsolódási pontokat találhatnak. Olyan helyzetekről, szereplőkről kell mesélni, amikkel és akikkel azonosulni tudnak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Emily Skye: Sárkánylovasok

Sárkányok nem léteznek, igaz? Henry is így hitte egészen addig, amíg egy nap ki nem választják sárkánylovasnak. Mire észbe kapna, már egy titkos akadémiára tart, ahol öt társával együtt három veszélyes vizsga vár rá. Ahhoz, hogy átmenjen rajtuk, köteléket kell kialakítania a sárkányával. Balszerencséjére Henry egy különösen mogorva példányt fogott ki, és már nem az a kérdés, hogy kiállja-e a próbákat, hanem hogy túléli-e...

A Sárkánylovasok-sorozat igazi kultkönyv a nemzetközi gyerekkönyvpiacon. Hosszú ideig vezette többek között a Spiegel toplistáját, miközben a szakma elismerését is azonnal elnyerte.

Henry és barátai kalandjai 2024 őszén folytatódnak.

 

 

  

Berg Judit: Rumini Kondor-szigeten

Rumini és az apukája a Szélvész fedélzetén nyaralni indulnak a déli szigetekre, ám útközben kalózok fogságába esnek. Vajon sikerül legyőzniük a túlerőt, és kiszabadulniuk? Lesz, aki segít nekik a kopár, sziklás Kondor-szigeten?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabine Bohlmann: A titokzatos varázserdő, örökség

Villő a nagynénjétől, Alvina nénitől örökölt egy erdőt. A néni ráhagyott még egy düledező viskót, egy mágikus könyvet, és mindenekelőtt a saját boszorkányerejét is átruházta a lányra. De mihez kezdjen Villő egy erdővel, és szeretné-e egyáltalán ezt az örökséget mindenestül átvenni? Ahogy lassan felfedezi magában a szunnyadó erőt, barátokra lel, és megkezdődik a varázserdő tini boszorkányainak életre szóló kalandja.

 

 

 

 

 

 

 

Vass Gergely: A nagy dinoszauruszkalamajka

Vass Gergely könyve kétszeres időutazás: visszavisz az 1980-as évek gyerekeinek világába, egyszersmind egy letűnt hazai iparág, a bányászat idejébe. A főhősök a kitermelést oktató iskolába járnak, szüleik a bányának dolgoznak, de még a fiúk becenevét is bányászati eszközök ihlették. Minden hétköznapinak tűnik, míg a főszereplő fiú, Bányai Bekő kezébe nem kerül a könyvtárban egy régi feljegyzés bizonyos dinoszaurusztojások lelőhelyéről. Ettől fogva a négy barát - Bekő, Fúrófejű Feri, Lapátlábú Csabi és Ásófülű Robi - expedíciót szervez a tojások felkutatására, amelynek során számos akadályt kell legyőzniük, a rémisztő bányagondnok, Gorgiás bácsi fenyegetésétől a bánya mélyébe való lejutásig, s végül a saját szüleik ellenállásáig, mikor a felhozott tojások bizony kikelnek. Mert a dinófiókák megjelenése mindent felborít, az iskolai életben és a bányász lakótelepen egyaránt. Az emberek pedig nem fogják örökké elhinni, hogy csak repkedő denevéreket látnak...

 

 

 

 

Nógrádi Gábor: Alattunk a kincs

A 4. b osztály néhány tagja kincskeresési lázban ég. Persze csak titokban, hiszen ha nem vigyáznak, még elszólják magukat, és akkor valaki előttük találja meg a kincset, helyettük lesz gazdag. Tomi, Feró, Dina, Gabi, Olgi és persze Mara biztosak benne, hogy a kisvárosban közismert "Bolond Béla" egyáltalán bolond, és amikor arról énekel, hogy "alattunk a kincs", akkor igazat mond. A csapat egyik fele tehát nekiindul, hogy a város alatt húzódó pincerendszerben megtalálja a rejtélyes ládát, miközben a csapat másik fele odafent őrködik... Nógrádi Gábor új regénye nem csupán egy kalandos kincskeresés története, hanem egyúttal komoly dilemmát is feszeget: vajon kit illet meg a megtalált kincs? A gyerekeket, akik az életüket kockáztatták érte? Vagy inkább a várost, amely valóban rászorulna a támogatásra? És mi történik, ha felbukkannak az értéktárgyak eredeti tulajdonosai?

 

 

 

 

 

 

Christian Tiemelmann: Berci megtanul biciklizni

Berci megtanul biciklizni
Vigyázz, kész, rajt! Berci végigszáguld az udvaron a futóbiciklijével.
De már kicsit nagy ehhez. Egy igazi bicikli kellene neki!
Mamával közösen rendbe hozzák Frici régi gyerekbiciklijét.
Aztán jön a gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás... És Berci hamarosan már kiválóan veszi a kanyarokat.

 

 

 


 

B. Habarics Kitty: Őzike-mesék

A nagysikerű Vidra-mesék és a Fecske-mesék után - amely 2022-ben elnyerte Az Év Könyve díjat - a folytatásban az őzgidák mindennapjaiba tekinthetünk be.

Ez a kis mesekönyv négy évszakon át kíséri két eleven kis őztestvér történetét, akik ikrekként jöttek a világra. Milyen kalandok várnak Zillére és Zekőre tavasszal, nyáron, ősszel és télen? Ahogy telik a négy évszak, betekintést nyerhetünk az élet körforgásának szívet melengető pillanataiba. Tavasztól tél végéig a kis őzek felcseperednek, és ők maguk is párra lelnek, szülők lesznek.

Addig azonban megannyi izgalmas kaland vár rájuk, és ránk is, miközben olvassuk ezt az elragadóan bájos kis könyvet, amelynek központi témája a szeretet, az empátia, a segítségnyújtás és a bátorság.

 

 

 

 


Sven Nordqvist: Hová tűnt a testvérem

Hogy találja meg egy szegény kisfiú a testvérét, ha az állandóan eltűnik? Egyébről sem beszél, mint hogy milyen óriási a világ, mennyi felfedeznivaló van benne, hogy a domb másik oldalán újabb dombok, erdők, városok várnak... Nem csoda hát, hogy néha fogja magát, és hirtelen elindul! Akármilyen nehéz is, csak az öccsének van esélye megtalálni, hiszen ő ismeri a legjobban. Ha van kedved, segíts neki!

 

 

 

 

Állati ravaszságok: tanulságos, mókás és szép mesékkel

Állatmese válogatás tréfás és fondorlatos mesék közül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sillinger Nikolett: 75 mese a türelemről

Óvodásoknak és kisikolásoknak íródott mesekönyünk olyan egyedülálló történeteket tartalmaz, melyek azt az üzenetet hordozzák, hogy a türelem fontos érték az életben. Az idővel és a kitartással sok nehézség és kihívás leküzdhető, és a türelem gyakran hozza meg a legnagyobb jutalmakat. Éppen ezért a türelem megtanulása rendkívül fontos szerepet játszik a gyerekek fejlődésében és jóllétében, az érzelmi és szociális fejlődésüknek fontos aspektusa, hozzájárul a sikeres élethez. Ne feledjük, hogy a türelem megtanítása fokozatos folyamat, és fontos, hogy mi magunk is türelmesek legyenünk, miközben gyermekünk megtanulja és fejleszti ezt az értékes képességet!