Kastély, Múzeum

Állandó tárlatunk: Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás

Az állandó kiállítások kizárólag tárlatvezetéssel tekinthetők meg! Bővebb információ a "Nyitvatartás, árak" fül alatt

 

Sváb tájház


A sváb tájház az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani. A szobában megtekinthetők az 1900-as évek elejéről származó bútoraik, használati tárgyaik, népviseletük, imakönyveik, egyéb vallási emlékeik. 

A konyha részben a két részből álló konyhaszekrényben láthatjuk a jellegzetes, „sváb”színes virágcsokros mintájú étkészletet, valamint láthatunk a különféle köcsögöket, törő és őrlő berendezéseket. Egyik különleges tárgyunk a fújt technikával, üvegből készült rovarcsapda.

A kamrában azokat a tárgyakat láthatjuk, amelyeket nem mindennap használtak. A mosás, vasalás, a kenyérsütés, a zöldségek és a káposzta szeléséhez szükséges eszközöket. A kamra egyik legérdekesebb tárgya a kézihajtású mosógép, mely az automata mosógép őse lehet.

A kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozást is tartunk, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges.

 


Barokk szoba


A szobában a berendezés a barokk miliőt idézi. A kastélyt eredetileg igen gazdag falképekkel díszítették. Festett volt a lépcsőház, a teljes főépület, a földszinti és az emeleti dísztermek fala és mennyezete. A restaurátorok munkájának köszönhetően ez a helyiség megmutatja, hogyan nézett ki egykoron a belső tér. A korstílust a XVIII. század végére jellemző bútorok mutatják be, a falfülkében egy cserépkályha korhű másolata látható. A Lamberg-Szécsen családfán végigkövethető az egykori tulajdonosok életének alakulása, valamint néhány fénykép bemutatja az utolsó kastélybirtokost, gróf temerini Szécsen Miklóst, feleségét és gyermekeit. 


Helytörténeti gyűjtemény


A földszinten található, Mór történetét bemutató kiállítás színes képet nyújt Mór múltjáról. A helyiségekben régészeti leletek, a móri földrengés emlékei, a településről készült régi és új képek, illetve bányászatot bemutató tárgyak is megtekinthetők.

Itt látható továbbá az 1848. december 30-i móri csata makettje is, kézzel festett, korhű ruházatú és fegyverzetű ólomkatonákkal.

Bányászati emlékek: a Mór határában meglévő szénkészletről először az 1810-es földrengés után megjelent tudományos értekezésben Kitaibel Pál és Tomcsányi Ádám tesz említést. A móri szénvagyon feltárása 1903-ban kezdődött el, 1922-ben a tárnáktól a vasútállomásig vasútvonalat építettek a községen keresztül. Egy tárlóban a bányászati emlékek nyertek elhelyezést.


 

Wekerle Sándor Kiállítás

A földszinten a bejáratnál a Wekerle Sándor Állandó Kiállítás Magyarország első polgári származású miniszterelnökének tiszteletére került kialakításra. Wekerle Sándor Móron született, édesapja a Lamberg család tiszttartója volt. A kiállításon vele kapcsolatos dokumentumokat, fotókat, írásos anyagokat, róla készült festményt és mellszobrot tekinthetünk meg.

Bővebb információ: www.wekerlekiallitas.hu

 


Dr. Zimmermann Ágoston emlékszoba

Dr. Zimmermann Ágoston biológus, állatorvos, bölcsészdoktor és egyetemi tanár, az MTA tagja Móron született 1875. december 3-án.
Budapesten, az Állatorvosi Akadémián diplomázott, majd 1905-ben az Állatorvosi Főiskolán állatorvos-doktori oklevelet szerzett. 1901 és 1907 között az Állatorvosi Főiskolán a belgyógyászati ambulancia és poliklinika vezetője volt, 1910-től 1934-ig az összehasonlító anatómiát oktatta. Az 1933/34-es tanévben a főiskola rektori tisztségét töltötte be. 1934-től 1946-ig a budapesti műegyetem tanára, 1939-40-ben pedig rektora volt.

1935-36-ban a Magyar Természettudományi Társulat alelnöke, 1937-től 1940-ig elnöke volt, 1937 és 1944 között a felsőház tagja. Szakterületén kiemelkedő érdemeket szerzett. Fő kutatási területei: az állatok összehasonlító funkcionális anatómiája, a belső elválasztású mirigyek, szövet- és fejlődéstani vizsgálatok. Szakcikkei és könyvei jelentek meg. 1922-től az MTA levelező, majd 1935-től rendes tagja volt, munkássága elismeréséül 1957-ben Kossuth-díjat kapott.

Az emlékszobában látható eredeti tárgyakért és dokumentumokért köszönetet mondunk a Zimmermann családnak, a móri Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskolának, valamint Ujj József nyugalmazott iskolaigazgatónak.

 


Vasarely-szoba
 

2011. június 18-án nyitotta meg intézményünk a Vasarely-szobát, melyben 18 képet mutatunk be a művész munkásságának különböző korszakaiból.

1986-ban a móri könyvtár akkori igazgatónője, Kleinné Dr. Horváth Magdolna elküldött egy születésnapi üdvözlőlapot Victor Vasarelynek, majd teljesen váratlanul pár hónap múlva a művész 11 darab dedikált, számozott színes nyomatot küldött ajándékba a móri Radó Antal Könyvtárnak.

Az intézmény a nyomatokat több ízben bemutatta a város lakosságának. A kiállítások szervezésében folyamatosan segített Victor Vasarely magyarországi képviselője, Csepei Tibor, aki saját maga is rendelkezik egy hatalmas magángyűjteménnyel Vasarely műveiből. Az ő jóvoltából további Vasarely nyomatokat kapott ajándékba a móri könyvtár. E két szponzor adományai alapozták meg ezt a móri Vasarely-gyűjteményt, amely jelenleg 31 szerigráfiát, azaz eredetinek számító művet számlál.